FUTUREWORKS Manifesto

Met het FUTUREWORKS Manifesto verwoorden we onze huidige visie en ambitie voor de toekomst van wellbeing@work. Spreekt de inhoud en richting je aan? Meld je hier aan om mee te denken bij de doorontwikkelingen en verdere aanscherping.

Waarom een FUTUREWORKS Manifesto?

De keuzes van één organisatie hebben invloed op processen, klanten en medewerkers. De keuzes álle organisaties tezamen hebben invloed op de economie, maatschappij en ons klimaat.

Overheden en instanties proberen deze keuzes te beïnvloeden door richtlijnen en regels op te stellen, zoals de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) en de Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties.

Vanuit het FUTUREWORKS Institute onderschrijven we de inhoud en richting van deze internationale initiatieven. En… vragen we extra aandacht voor een belangrijk thema: wellbeing@work.

Bij FUTUREWORKS Institute geloven we dat organisaties en bedrijven het verschil kunnen maken. Hoe mooi zou het zijn zij zich vanuit één inspirerende visie zouden inzetten om voor alle werkenden een goede en duurzame wellbeing@work te creëren? Waarbij medewerkers zich goed voelen in alle facetten (fysiek, mentaal, emotioneel en spiritueel) en dat ze de energie hebben om duurzaam te kunnen presteren, in werk en leven.

Wat is het FUTUREWORKS Manifesto?

Met ons Manifesto verwoorden we onze huidige visie en ambitie voor de toekomst van wellbeing@work. Als vertrekpunt hebben we vier overtuigingen (beliefs).

Wellbeing@work is een:

  1. Vaardigheid: Je kunt het leren en trainen. Het gaat over een mindset en over gedrag, rituelen en gewoontes.
  2. Keuze: In wat voor situatie je ook terecht bent gekomen. Je kunt altijd kiezen om niets te doen, of om actie te ondernemen op basis van wat (nog) wél kan.
  3. Team-inspanning: Individuele keuzes worden beïnvloed en bestendigd in teamverband. Een psychosociaal veilige en gezonde teamomgeving, met vitaal leiderschap, faciliteert en stimuleert gezond(er) gedrag.
  4. Gedeelde verantwoordelijkheid. Medewerkers nemen eigen regie op hun gezondheid. Werkgevers faciliteren een fysiek én psychosociaal gezonde werkomgeving.

Daarnaast hebben we vijf wellbeing@work speerpunten gekozen waarin we de komende tijd het verschil willen maken, door intensief samen te werken met (maatschappelijke) organisaties, bedrijven en kennisinstellingen.

  1. Integratie in de bedrijfs- en organisatiestrategie: De impact op wellbeing@work zou een vast onderdeel moeten zijn van alle tactische en strategische besluitvormingsprocessen op directieniveau. Winst mag niet structureel ten koste gaan van mensen of onze planeet.
  2. Creatie en behoud van betekenisvol werk. Het werk moet zo worden ingericht dat medewerkers taken kunnen uitvoeren die aansluiten bij hun (te ontwikkelen) vaardigheden, waarden en talenten. We gaan voor een optimale fit tussen de persoon en de organisatie, in alle levensfasen.
  3. Innovatie en optimalisatie: Automatisering en nieuwe organisatievormen zijn een kans en bieden volop mogelijkheden om wellbeing@work te structureel te verbeteren.
  4. Activatie van gezond(er) gedrag: Werk moet zo worden ingericht dat de gezonde(re) keuze de makkelijkste keuze is. Wellbeing is een integraal onderdeel van alle organisatie- en medewerkersprocessen.
  5. Mitigatie van (arbeidsgerelateerde)risico’s: We bieden een omgeving waar iedereen zichzelf kan zijn, in de context van werk. We tolereren geen toxisch gedrag en nemen verantwoordelijkheid om het werk gerelateerde deel van burn-out tot een minimum te beperken. Wij zorgen voor veilige werkplekken die voldoen aan alle wettelijke en ergonomische normen, zowel voor schermwerkers op kantoor, als voor de beoefenaars van praktische beroepen.

Dit Manifesto vormt een leidraad voor onze acties en beslissingen. De komende periode werken we aan de doorontwikkeling en verdere aanscherping.